Marko Vuković

Ilustrator

Marko Vuković

Rođen 20. juna 1972. godine u Beranama (Crna Gora). Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Pazaru. Filološki fakultet (srpski jezik i književnost) u Prištini. Studirao je (i nije završio) i historiju umjetnosti (u Prištini) i Akademiju likovnih umjetnosti (u Banjaluci). Bavi se književnošću, esejistikom, književnom kritikom i publicistikom, kao i likovnom umjetnošću.

Objavio je dvanaest knjiga poezije za odrasle, jednu zvučnu knjigu pjesama, četiri knjige pjesama za djecu i mlade – Kad guska umre, Jednog dana ćeš mi biti hrana, Sveto grožđe bebino lice (Sinitis I) i Kad ja otpevaju priču (Sinitis II), jednu knjigu novinskih kolumni, dvije knjige kritika i kontroverzi i jednu knjigu proznih spisa.

Dobitnik je više književnih nagrada i priznanja („Risto Ratković” za mlade pjesnike, „Venac” povodom 600 godina Kosovskog boja, „Slovo Podgrmeča”, „Pečat sremskokarlovačke varoši”). , povelja Festivala poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo za ukupan doprinos poezije za djecu i mlade i dr.).

Priredio je (sa dr Ljubomirom Milutinovićem) antologiju poezije za djecu srpskih pjesnika u Bosni i Hercegovini (od Ćopića do danas) „Lepo slovo“ (2012; Gomionička nagrada, Banjalučki sajam knjiga). Priredio je panoramu krajiške poezije.

Priredio je izabrane pjesme Ranka Preradovića u četiri knjige i izbor iz religiozne poezije Ranka Risojevića „Anđeo u dvorištu“.

Koautor je udžbenika za 2. razred osnovne škole. Pripremljeni predavači za osnovnu školu. Njegove pesme uvrštene su u više antologija za djecu i odrasle, a njegov razgovor o knjizi izabranih pesama Velimira Ralevića Zlatni prozor uvršten je u izbor najboljih književnokritičkih tekstova o književnosti za decu i mlade u Crnoj Gori – Sunce u prozoru (priredio dr Milutin Đuričković) .

Uređivao je više listova i časopisa – “Đetić” (Berane), “Potpis” (Priština), “Srpsko ognjište” (Banjaluka), književni časopis “Krajina” i priredio više zbornika. Trenutno uređuje književnu kritiku u časopisu Udruženja književnika Republike Srpske – „Nova stvarnost“.

Ilustrovao je i umetnički opremio preko dvjesta pedeset knjiga, slikovnica, bojanki, igrica pamćenja, slagalica itd. za desetine izdavačkih kuća u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Ilustrovao je i aktuelne udžbenike za drugi i treći razred osnovne škole).

Do sada je imao dvadeset samostalnih i šest zajedničkih izložbi karikatura. Dobitnik je II nagrade na konkursu za najbolju političku karikaturu u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 2002) i specijalnog priznanja na međunarodnom konkursu za karikaturu poznate ličnosti (Banja Luka, 2007).

Dvije godine bio je kolumnista i književni i likovni kritičar „Glasa Srpske“. i radi kao profesor srpskog jezika u Tehnološkoj školi u Banjoj Luci.

O njegovoj poeziji pisali su Matija Bećković, Dara Sekulić, Nenad Grujičić, Zoran Kostić, Dragomir Brajković, Tiodor Rosić, Krstivoje Ilić, Ratko Deletić, Mileta Aćimović Ivkov, Petar V. Arbutina, Tode Nikoletić, Velimir Ralević, Boro Kapetanović, Boško Lomović, dr Ranko Popović, dr Branko Brđanin Bajović, dr Sanja Macura, Ranko Risojević, Ivan Lalović, mr Momčilo Spasojević, Tanja Stupar – Trifunović, Radomir D. . Mitrić, Goran Dakić i drugi.