Aleksandar Popović

Lektor

Aleksandar Popović

Aleksandar D. Popović (Gradiška, 1988), profesor je srpskog jezika i književnosti. Zaposlen u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“ Banja Luka i apsolvent master studija na Studijskom programu za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (prosjek ocjena 10,00).

Član je Radne grupe za malu maturu i postignuća učenika na kraju osnovnog obrazovanja Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske i bio je deo Radne grupe za izmene i dopune Nastavnog plana i programa za srpski jezik i književnost za IX. razred osnovne škole i četvrti razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

Učesnik je obuka na temu „Provera učeničkih postignuća – konstruisanje zadataka i testova“, u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije i obuka „Škole za 21. Century“, u organizaciji Britanskog savjeta i Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. Primer njegove nastavne prakse (analiza romana „Stojan Mutikaš“ Svetozara Ćorovića) jedan je od 30 primera uvrštenih u Katalog dobrih primera nastavne prakse, koji je pripremljen nakon prvog i drugog ciklusa usavršavanja u Bosni i Hercegovini. .

2018. godine studentima druge godine Studijskog programa za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prezentovao je temu „Vuk Stefanović Karadžić: 2018 – godina jubileja“.

Jedan je od autora, i lektor i korektor publikacije „Po receptu pisca“. Istoimeni projekat na jedinstven način spaja gastronomiju i književnost. Zahvaljujući prvoj književno-kulinarskoj radionici ove vrste na našim prostorima i pomenutoj publikaciji koja je nastala nakon nje, učestvovao je na manifestaciji kojom je 2019. godine u Prijedoru obilježen Svjetski dan turizma.

2020. godine u časopisu „Filolog“, u izdanju Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, objavljen je njegov prikaz knjige autora prof. dr Sanja Macura „Narativni lavirint – U centru” pod nazivom „Arijadnina nit u narativnom lavirintu”.

2021. godine, u okviru projekta „Po receptu pisca“, učestvovao je u organizaciji književno-gastronomske manifestacije povodom posete Njene Ekselencije, gđe Kristine Tudić, ambasadorke Francuske Republike u Bosni i Hercegovini. Hercegovine, te književno-kulinarsku radionicu posvećenu grčkoj književnosti i gastronomiji, kojoj je prisustvovao i Njegova Ekselencija, g. Dimitrios Papandreu, ambasador Republike Grčke u Bosni i Hercegovini.

Pored navedenih projekata, dio je i projekata „Na putu vozom kroz književnost“ i „Paleta boja banjalučkih pisaca“.

Predmetni nastavnik i mentor je učenik koji je bio pobednik Republičkog takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture i učenici koji su osvojili prvo mesto na literarnom konkursu u organizaciji Ministarstva prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske i Republičkog pedagoškog fakulteta.

Institut.Republika Srpska.
Učestvovao je sa studentima u radionici kaligrafije koju je u okviru Festivala nauke 2019 organizovao Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, sa brojnim literarnim konkursima, raznim dramskim takmičenjima i takmičenjima recitatora.

Bavi se lekturom tekstova raznih vrsta.